MTQUA TravelMEDI
MTQUA
CERTIFIED
First & Only in Turkey
MTQUA TravelMEDI
MTQUA CERTIFIED

First and only

Medical Company

in Turkey

what is coronavirus

Mikä on koronavirus?

Virukset tunnetaan yksinkertaisimpina eliöinä, jotka voivat lisääntyä itsestään. Mutta tämä lisääntyminen voi tapahtua vain elävän organismin sisällä. Mikä on tärkein syy siihen, miksi virukset leviävät ihmisten tai eläinten kesken, jotta löydettäisiin solu, jossa ne voivat elää ja lisääntyä.

Koronavirus on virustyyppi, joka on nimetty koronan mukaan, mikä tarkoittaa latinaksi “kruunua”, koska sillä on kruunumainen muoto. Koronaviruksia on suurempi ryhmä, joka koostuu lähes 20 viruksesta, jotka aiheuttavat ylähengitystietulehduksia sekä nuhaa.

Monet muut koronavirusperheeseen kuuluvat virukset aiheuttavat lievempiä sairauksia lievemmillä oireilla kuin uusi Covid-19. Siksi koronavirukset eivät ole toistaiseksi aiheuttaneet suurta epidemiaa, kun on kyse sairauksista, kuten yleisesti tunnetusta flunssasta.

Koronavirukset, jotka ovat kehittyneet ajan myötä aivan kuten kaikki muutkin virukset, ovat alkaneet aiheuttaa vakavampia terveysongelmia, jotka osoittavat flunssan kaltaisia oireita vuodesta 2002 lähtien. Koronavirukset ovat tarttuvia zoonoosiviruksia, joilla on riski levitä ihmisten ja eläinten keskuudessa. Lähi-idän hengitysteiden oireyhtymän, joka tunnetaan nimellä MERS, uskotaan siirtyneen aiemmin kameleista ja SARS-syndroomana tunnetun vakavan akuutin hengitystieoireyhtymän siivettikissoista ihmisiin.

Joulukuusta 2019 alkaen Kiinassa ensimmäisen kerran ilmestynyt uuden sukupolven koronavirus, nimeltään Covid-19, on vaikuttanut koko maailmaan, erityisesti Italiaan, Espanjaan, Iraniin, Isoon-Britanniaan ja Ranskaan nopean tartuntakykynsä vuoksi. Tämä uusi sukupolvi, joka on nimetty nimellä Covid-19, on tällä hetkellä tartuttanut noin 8 miljoonaa ihmistä ja aiheuttanut noin 500 000 ihmisen kuoleman.

Miten koronavirus leviää?

Tämä virus tarttuu kosketuksesta silmien, suun ja nenän alueiden kanssa sen jälkeen, kun se joutuu kosketuksiin mikropisaroiden kanssa, jotka ovat saaneet yskimisen tai aivastamisen kautta henkilöiltä, jotka voivat olla oireettomia kantajia tai periaatteessa saastuneita ihmisiä. Virus asettuu hengityselimiin. Viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että ihmiset, jotka ovat oireettomia kantajia, voivat myös saastuttaa muita ihmisiä.

Koronavirukset ovat yleensä viruksia, jotka eivät voi selviytyä pitkään elävän organismin ulkopuolella. Ne voivat kuitenkin pysyä elossa joillakin pinnoilla muutamasta tunnista muutamaan päivään.

Mitkä ovat uuden koronaviruksen (Covid-19) oireet?

Uusi koronavirus aiheuttaa taudin, jolle on tunnusomaista kuume, kuiva yskä ja hengitysvaikeudet sen edetessä. Näiden lisäksi voi esiintyä erilaisia vaivoja, kuten kurkkukipua, päänsärkyä pahoinvointia-oksentelua, ripulia, nenän vuotamista, lihas-nivelkipuja ja ruokahaluttomuutta. Vaikka tauti ei aiheuta vakavia vaivoja joillekin nuorille ja terveille ihmisille, se voidaan havaita lievemmin joillakin ihmisillä, mutta erityisesti ihmisillä, joilla on diabetes, korkea verenpaine, keuhkosairaus, immuunijärjestelmän sairaus ja keuhkokuume voi johtaa äärimmäisissä skenaarioissa, kuten akuutissa hengitysvajauksessa, munuaisten vajaatoiminnassa, ja joissakin tapauksissa se voi johtaa kuolemaan.